Danışmanlık

Robotik Sistemler

Sinyal Sistemleri

Analog Sistemler

Analog sinyal, sürekli zaman, sürekli gerilim veya genlik sinyalidir. Analog sinyallerin çoğu sinüs dalgalarına ayrıştırılabilir. Sinyal, pozitif genlikten negatif genliğe gidebilir. Analog sinyal, dalga formunda bozulma yaratan ve dolayısıyla bilgi kaybına neden olan gürültüye karşı daha hassastır.

Dijital sinyal, genliği sürekli olmayan ancak ayrı bir biçimde sabit değerleri ifade eden bir sinyal türüdür. En yaygın dijital sinyal türü, genliğin 0 (düşük voltaj) veya 1 (yüksek voltaj) olabileceği ikili formdur. Dijital sinyallerde yalnızca iki genlik değeri olduğundan gürültüye karşı daha bağışıktır.

Analog Devre Herhangi bir analog sinyali işleyen ve bir analog çıkış sağlayan elektronik devrelere analog devre denir.

Analog devreler, direnç, kapasitör, indüktör gibi çeşitli analog devre bileşenlerinden yapılır. Gerçek dünya, doğası gereği analogdur.

Dünyadaki bilgiler, sesler, renkler ve ışıklar sonsuz olasılıklara sahiptir. Gerçek dünya sinyalleri analog formda olduğundan, analog devrenin girişinde herhangi bir dönüştürücüye ihtiyaç duyulmaz. Örneğin; ses sinyali mikrofon kullanılarak elektrik sinyaline dönüştürülür ancak bu sinyal analog formunu korur. Bu analog devrenin çıkışı da bir analog sinyaldir ve TV, radyo veya hoparlör gibi bir bileşeni beslemek için kullanılır.

 

Analog devrelerin dezavantajı, bazı durumlarda sinyallerin bozulması ve bilginin kaybolmasıdır. Bu nedenle analog devrelerin doğruluğu ve hassasiyeti düşüktür. Dijital sinyal, genliği sürekli olmayan ancak ayrı bir biçimde sabit değerleri ifade eden bir sinyal türüdür. En yaygın dijital sinyal türü, genliğin 0 (düşük voltaj) veya 1 (yüksek voltaj) olabileceği ikili formdur. Dijital sinyallerde yalnızca iki genlik değeri olduğundan gürültüye karşı daha bağışıktır.