Ürünler

Robotik İmalat Bantları

Bu yazıda konveyör nedir, bant yapısı ve özelliklerinden bahsetmek istiyoruz. Konveyör hakkında genel bilgiler, nerelerde kullanılır, avantaj ve dezavantajları nelerdir, bileşenleri nelerdir hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.

Piyasada bulunan bir ürünün geliştirilerek yeni bir ürünün ortaya çıkarılması ve pazara sunulması inovasyon olarak adlandırılmaktadır. Bilginin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi inovasyon merkezleri ile kazandırılır.

Rectifier ve Özel Güç Kaynakları

FabLab İngilizcedeki Fabrication Laboratory kelimesinin kısaltması olup, kullanıcıların fikirlerini hızlı bir şekilde prototipe dönüştürmelerine imkan sağlayan yüksek teknolojili laboratuvarlardır.

Mobil Robotlar

Otomatik Yolcu Sayma, günümüz şehir hayatının vazgeçilmez parçası olan toplu taşıma araçlarının (otobüs, tren, tramvay, vb.) ve araç filosunu işleten kurumların verimliliği için kritik önem seviyesine sahip sistemlerdir.

Robotik İmalat Bantları

Endüstri alanındaki teknolojik gelişmeler, ürün ve hizmetlerden talep edilen kalite standartlarını yükseltmiştir. Üretim hızı ve bu hıza bağlı olarak üretilen malzemenin standartlara uygunluğunun kontrolünün yapılması için gereken süreç hızının da artması bir gereklilik olmuştur. İstenilen kaliteyi elde ederken, maliyetleri de en aza indirebilecek ve yeniliklere açık kontrol sistemlerin uygulamaya konulması zorunlu hale gelmiştir. Her parçanın el veya gözle tek tek ölçülmesi ve ayrıştırılması ekonomik olmamaktadır. Dolayısıyla birçok malzemenin üretim ve kontrolü de elektromekanik sistemler ile gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bilgisayarların bu sistemlere entegresi, kontrollerini daha da kolaylaştırmıştır.

Çalışmanın temel amacı, seri üretim yapan küçük ve orta ölçekli iş yerlerinde kullanımı kolay, diğer kontrol sistemlerine kıyasla daha hesaplı bir otomasyon sistemi gerçekleştirilmesidir. 

 Mevcut Cihazlardan ve sensörlerden gelen verinin bilgisayar destekli olarak işlenmesi ile bir üretim bandının otomasyonu örneği burada gerçekleştirilmiştir. Tasarlanılan sistemin seyyar olarak kullanılabilmesi ve gelişmeye açık olması, kullanıcının üretim ihtiyaçlarına bağlı olarak ürün geliştirilmesine de olanak tanımaktadır. Başlangıçta eğitim amaçlı kullanılacak olan bu sistem, Elektrik-Elektronik, Endüstri ve Makine Mühendislikleri Bölümü elemanlarının ortak bir çalışmasıdır. Robot Donanımı: Her biri farklı koordinatları kontrol eden beş adet eksenden oluşmaktadır. Her eksende bir adet DC Servo Motor bulunmaktadır . Kontrol Donanımı: Mikroişlemci tabanlı sekiz adet eksen motorunun bağlanabileceği, sekiz adet TTL çıkış, on altı adet TTL giriş bağlantı noktası olan ve bilgisayarla RS232 bağlantı noktası üzerinden haberleşebilen bir kontrol ünitesidir.

Yazılım: Robotalk adında kendine ait bir yazılımı mevcuttur. Komutlarıyla motorları XYZ koordinatlarında istenilen açılarda hareket ettirilebilme özelliğine sahiptir. Konveyör Bant Sistemi: Üzerinde sabitlenmiş fotoelektrik ve anahtarlamalı sensörler, pnematik olarak çalışan bant üzeri durdurucular ve bant sonunda pnematik yön değiştirici bulunan dört adet birer metreden oluşan bant sistemidir.

Elektronik Sistem: Dört adet elektronik kart (Kontrol Kartı, Güç Kaynağı, Röle Kartı, TTL Sensör Modülü), bir adet mikro kontrolör (PIC16F84) ve mikro kontrolör yazılımından oluşmaktadır.

Sistem çalışmaya başladığında mikro kontrolör durdurucuları açık pozisyona getirerek ilk fotoelektrik sensöre parça gelmesini bekler. Parça geldikten sonra, mikro kontrolör üçüncü ve dördüncü anahtarlamalı sensörlerden aldığı yükseklik bilgisini  hafızasında tutar ve birinci durdurucuyu kapatıp paletin geçmesini bekler. Mikro kontrolör palet geçtikten sonra durdurucuyu tekrar açar. 

Parça ikinci fotoelektrik sensöre geldiğinde, mikro kontrolör hafızasında tuttuğu yükseklik bilgisini XR Robot Kolu Sisteminin Kontrol donanımına gönderir. Gelen bilgiye göre Robot Kolu tarafından parçalar “hatasız”, “fireli” ve “hatalı ancak düzeltilebilir” olmak üzere üç sınıfa ayrılırlar. Robot kolu parçaları sınıflandırmayı dikkate alarak önceden belirlenmiş değişik yerleşimli üç farklı depoya taşır. 

 

Robot kolu tarafından parçanın alınmasından sonra mikro kontrolör ikinci durdurucuyu kapatır ve boş paletin bant üzerinden devam etmesine izin verir. Sistem aynı döngüyle tekrarlanır. Sistem döngüsüne devam ederken, bu araştırmada hazırlanan yazılım ile hangi depoya kaç adet malzeme taşındığı bilgisi de ilave edilmiştir. Bu, otomasyonu gerçekleştirecek firmanın/kuruluşun stok kontrolü açısından gereklidir.